Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Teken

TEKEN: BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Teken zijn parasieten die, als ze niet volgezogen zijn met bloed, er uit zien als kleine, donkere spinnetjes, nauwelijks groter dan een speldenkop. Bij het zuigen van bloed wordt het achterlijf van de teek steeds dikker en pas dan valt het op dat uw hond of kat een tekenbeet heeft.  Er zijn verschillende soorten teken bekend maar hier in België treffen we voornamelijk de schapenteek aan. Teken hebben bloed nodig om te overleven en vinden dit jammer genoeg maar al te vaak bij uw hond of kat. Een teek die zich volgezogen heeft met bloed, valt van de gastheer af (uw hond of kat) om daarna duizenden eitjes te leggen op verborgen plaatsen (onder stenen, in spleten van terrastegels,…). Als deze eitjes zich ontwikkeld hebben tot volwassen teken  klimmen ze in grassen en struiken en wachten daar totdat er een geschikt slachtoffer voorbijkomt. Lange wandelingen in het bos zijn een gevaar voor uw hond wanneer deze niet beschermd wordt tegen deze vervelende parasieten.  
Teken kunnen ontstekingsreacties veroorzaken op de huid en ze kunnen drager zijn van gevaarlijke ziekten. Deze ziekten zijn zeer moeilijk te behandelen en kunnen zelfs een fatale afloop hebben. Zo kunnen teken soms besmet zijn met een bacterie die bij de mens borreliose kan veroorzaken, beter gekend als de ziekte van Lyme. Deze bacterie kan in het slechtste geval hartproblemen en artritis veroorzaken. Maar niet alleen bij de mens… ook uw hond kan slachtoffer worden van deze vervelende ziekte! Koorts en kreupelheid komen tot uiting maar ook levensgevaarlijke hersenvliesontsteking is niet ondenkbaar… Daarom voorkom je best dat je hond of kat besmet geraakt met teken.

Je kan een teek verwijderen met een tekenpincet. Verwijder de teek met een draaiende beweging, een soort kurkentrekkerbeweging zeg maar. Toch is dit vaak een lastig karwei: je hond of kat blijft niet stilzitten, de teek is moeilijk te fixeren... en bij onjuiste verwijdering kan de kop van de teek achterblijven in de huid met een vervelende ontstekingsreactie tot gevolg.  Beter werk je preventief: er bestaan verschillende bestrijdingsmiddelen tegen teken (die vaak ook tegen vlooien werken, wat mooi meegenomen is!) zoals halsbanden, sprays of pipetten die je op de huid aanbrengt. Zo voorkom je dat je hond of kat gekweld wordt door tekenbeten en wordt de gezondheid van uw huisdier beschermd door het risico op overdracht van ziekten te verminderen. De werking van deze bestrijdingsmiddelen is langdurig: sprays en pipetten hebben een preventieve werking van 3 tot 4 weken en een halsband kan tot 6 maanden bescherming geven tegen teken. Deze produkten zijn veilig in gebruik: jonge pups en kittens vanaf 7 weken en drachtige of lacterende dieren mogen er ook mee behandeld worden.

Gaat uw huisdier mee op reis, vergeet hem dan zeker niet te behandelen voor u vertrekt! Vooral in Zuid-Europa bestaat er gevaar voor tekenziekten. Uw dierenarts of apotheek heeft uitstekende produkten om tekenbesmetting te voorkomen. Raadpleeg hem over een geschikte, preventieve behandeling.