Salicylaten

Salicylaten is een verzamelnaam voor geneesmiddelen met Acetylsalicylzuur of afgeleiden ervan zoals Lysine-acetylsalicylaat. Het behoort tot de groep van de NSAID's of Niet-steroïdale Anti-inflammatoire Drugs of geneesmiddelen.

Acetylsalicylzuur heeft verschillende werkingsprofielen naargelang de dosis. Bij een gewone dosis heeft acetylsalicylzuur een pijnstillende en koortswerende werking. Bij hogere dosis heeft het ook een ontstekingsremmende eigenschap. Bij lagere dosering (75 tot 150mg wordt aanbevolen) remt acetylsalicylzuur de vorming van bloedstolsels.

Acetylsalicylzuur is behoorlijk maagbelastend. Mensen die reeds eerder maaglast kregen na het gebruik van acetylsalicylzuur, of eerder maagproblemen of een maagzweer- of bloeding hadden, gebruiken dit geneesmiddel beter niet (tenzij in samenspraak met de arts).

Mensen die bepaalde geneesmiddelen nemen met invloed op de bloedstolling, mensen met een stoornis in de bloedstolling of  mensen die reeds een hersenbloeding doormaakten, vermijden best het gebruik van acetylsalicylzuur en zouden dit steeds aan hun arts moeten melden.

Mensen met astma gebruiken dit product liever niet, want dit zou een aanval kunnen uitlokken.

Bij baby's en kleine kinderen wordt het gebruik van acetylsalicylzuur vermeden.

Mensen met een sterk verminderde lever-of nierwerking of met ernstig hartfalen vragen best eerst raad aan hun arts omtrent het gebruik van acetylsalicylzuur. Zwangeren mogen dit product niet gebruiken (uitgenomen enkele uitzonderingen in samenspraak met de gynecoloog).