oogsuspensie

Tips voor het juist toedienen van een oogsuspensie

  1. Was je handen voor je begint.
  2. Draag je contactlenzen, overleg dan eerst met je arts of apotheker of je deze mag aanhouden of tijdelijk moet uitlaten. Vele oogdruppels bevatten bewaarmiddelen die met je contactlenzen kunnen reageren. In sommige gevallen kan zelfs het geneesmiddel in de oogdruppels schadelijk zijn voor je contactlenzen.
  3. Schud het flesje, draai het stopje van het flesje en leg het dopje opzij.
  4. Buig je hoofd achterover, kijk omhoog en trek met je wijsvinger je onderste ooglid naar beneden.
    Houdt het flesje in je andere hand. LET OP: een oogdruppelflesje met troebele vloeistof moet steeds geschud worden voor gebruik (uw apotheker zal u hier ook attent op maken). Het is ook belangrijk dat je de punt van het flesje niet met je vingers aanraakt, en de punt mag ook geen contact maken met het oog. De inhoud van het flesje is steriel, en je moet er dus voor zorgen dat er geen infectie in het flesje komt.
  5. Houdt het flesje zo recht mogelijk, en laat één druppel vallen achter het onderste ooglid. Het heeft geen zin om meerdere druppels tegelijk te laten vallen.
  6. Sluit je ogen, en knipper daarna enkel malen met uw oogleden om ervoor te zorgen dat het geneesmiddel goed verspreid wordt. Voor een aantal geneesmiddelen is het belangrijk na het indruppelen gedurende ongeveer drie minuten met duim en wijsvinger tegen de binnenkant van de neus ter hoogte van de ooghoek te drukken. Zo voorkom je dat er geneesmiddel in de bloedcirculatie terecht komt, en is er minder kans op bijwerkingen.
  7. Als je toch meerdere druppels moet gebruiken, dan wacht je best enkele minuten vooraleer je de volgende druppel inbrengt. Gebruik steeds als eerste die druppels waar je het minste last van hebt, en als laatste die druppels die het meeste irritatie geven. Zo voorkom je dat door traanvorming de werkzame stoffen te snel verdwijnen.
  8. Sluit na gebruik onmiddellijk uw flesje. De meeste flesjes zijn na opening slechts 1 maand houdbaar. Sommige zijn langer houdbaar. Volg hier het advies van uw arts en apotheker. Het is nuttig om de datum van eerste opening op het flesje te noteren.
  9. Moet u gelijktijdig met de oogsuspensie ook nog oogzalf of ooggel gebruiken, gebruik dan eerst de druppel en pas drie minuten later de ooggel of oogzalf.
  10. Volg steeds het advies van uw arts en apotheker .