4 daagse pijnpleister

Manier van gebruiken:
Voordat u een pleister voor transdermaal gebruik opkleeft
- Kies een gereinigde plek op uw bovenlichaam waar de huid vlak en onbehaard is, het liefst op de borstkas onder het sleutelbeen of aan de bovenkant van de rug (zie de tekeningen hiernaast). Vraag hulp wanneer u niet zelf de pleister voor transdermaal gebruik kunt aanbrengen.

- Wanneer de gekozen plek behaard is, knip de haren af met een schaar. Niet scheren!
- Vermijd plaatsen waar de huid rood is, geïrriteerd is of andere onvolkomenheden heeft, bijvoorbeeld grote littekens.
- De plaats op de huid die u kiest moet droog en schoon zijn. Zo nodig kunt u de plek met koud of lauwwarm water wassen. Gebruik geen zeep of andere zeepachtige producten. Na een heet bad of douche moet u wachten tot uw huid volkomen droog en afgekoeld is. Gebruik geen lotion, crème of zalf in het gekozen gebied. Dit kan er voor zorgen dat de pleister voor transdermaal gebruik minder goed kleeft.

Het opkleven van de pleister voor transdermaal gebruik:
Stap 1:
Elke pleister voor transdermaal gebruik zit in een verzegeld zakje. Open, vlak voor gebruik, het zakje door het bij de inkeping in te scheuren. Neem de pleister voor transdermaal gebruik uit het zakje.

Stap 2:
De kleefzijde van de pleister voor transdermaal gebruik is bedekt met een zilverachtige folie. Verwijder door voorzichtig trekken de helft van de folie. Zorg ervoor hierbij
de kleverige kant van de pleister voor transdermaal gebruik niet aan te raken.

Stap 3:
Plak de pleister voor transdermaal gebruik op de plek die u hebt uitgekozen en verwijder de resterende folie.

Stap 4:
Druk de pleister voor transdermaal gebruik tegen de huid met de palm van uw hand en tel langzaam tot 30. Let er op dat de hele pleister voor transdermaal gebruik contact maakt met de huid, en zeker bij de hoeken.


Het dragen van de pleister:
Nu kunt u de pleister voor transdermaal gebruik tot vier dagen (96 uur) dragen. Ervan uitgaande dat u de pleister voor transdermaal gebruik op de juiste manier heeft aangebracht is de kans klein dat de pleister loslaat. U mag douchen, een bad nemen of zwemmen, terwijl u de pleister draagt. Maar u mag de pleister niet blootstellen aan extreme hitte (bijvoorbeeld sauna’s, infraroodlampen, elektrische lakens, warmwaterkruiken).
In het onwaarschijnlijke geval dat de pleister voor transdermaal gebruik loslaat voordat u hem moet verwisselen, mag u niet dezelfde pleister voor transdermaal gebruik gebruiken. Plak direct een nieuwe pleister (zie “verwisselen van de pleister voor transdermaal gebruik”).

Verwisselen van de pleister voor transdermaal gebruik:
- Verwijder de oude pleister voor transdermaal gebruik.
- Vouw hem dubbel met de kleverige kanten naar elkaar toe.
- Gooi hem zorgvuldig weg, buiten het bereik en zicht van kinderen.
- Plak een nieuwe pleister voor transdermaal gebruik op een andere geschikte plek op de huid (zoals hierboven beschreven). Wacht ten minste één week vooraleer dezelfde plek opnieuw te gebruiken.

De duur van de behandeling:
Uw arts zal u vertellen hoe lang u Transtec moet gebruiken. Stop de behandeling niet voortijdig omdat de pijn terug kan komen en u zich ziek kunt voelen (zie ook “Als u stopt met het gebruik van Transtec”).
Wanneer u het idee heeft dat het effect van de Transtec pleister voor transdermaal gebruik te zwak of te sterk is, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Wat u moet doen als u meer van Transtec heeft gebruikt dan u zou mogen:
Wanneer dit gebeurt, kunnen er tekenen van een overdosering van het actieve bestanddeel buprenorfine optreden. Een overdosis kan bijwerkingen van buprenorfine, zoals sufheid,
misselijkheid en braken versterken. U kunt vernauwde pupillen krijgen en het ademen kan langzamer en zwakker worden. U kunt ook een cardiovasculaire collaps krijgen.
Zodra u ontdekt dat u meer pleisters voor transdermaal gebruik heeft gebruikt dan u zou moeten, verwijder dan de pleisters voor transdermaal gebruik die te veel zijn en informeer uw arts of apotheker.
Wanneer u te veel van Transtec heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts, apotheker of het Antigifcentrum (070/245.245).

Wat u moet doen wanneer u bent vergeten Transtec te gebruiken:
Wanneer u een pleister voor transdermaal gebruik bent vergeten, plak dan, zodra u dit merkt een nieuwe pleister op. U zult dan uw verwisselingsritme moeten veranderen, bijv. als u gewoon bent op maandag en op donderdag uw pleisters voor transdermaal gebruik te kleven, maar u vergeet het en kleeft geen nieuwe pleister voor transdermaal gebruik tot woensdag, dan zal u vanaf dan uw pleisters voor transdermaal gebruik moeten wisselen op woensdag en zaterdag. Noteer het nieuwe koppel dagen op de kalender van de buitenverpakking. Als u ooit zeer laat bent met het verwisselen van uw pleister voor transdermaal gebruik, kan de pijn terugkomen. Gelieve in dat geval uw arts te raadplegen.
Gebruik nooit het dubbele van uw aantal pleisters voor transdermaal gebruik om een vergeten toepassing goed te maken!

Als u stopt met het gebruik van Transtec:

Wanneer u de behandeling met Transtec te snel onderbreekt of stopt, kan de pijn terugkomen. Wanneer u wilt stoppen met de behandeling vanwege vervelende bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts. Hij/Zij zal u vertellen wat kan gedaan worden en of u behandeld kan worden met andere geneesmiddelen.
Sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen nadat zij gedurende een lange tijd sterke pijnstillers gebruikt hebben en dan gestopt zijn. Het risico op deze
ontwenningsverschijnselen na het stoppen met Transtec is zeer klein. Wanneer u zich echter geprikkeld, angstig, nerveus of beverig voelt, u overactief bent, slaapproblemen heeft of spijsverteringsproblemen, waarschuw dan uw arts.

Als u nog bijkomende vragen heeft over het gebruik van dit geneesmiddel, vraag dan uw arts of apotheker.