Victoza

Juist gebruik Victoza:

Lees deze gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door alvorens uw Victoza pen te gebruiken.
Uw Victoza pen wordt geleverd met 18 mg liraglutide. U kunt doses instellen van 0,6 mg, 1,2 mg en 1,8 mg.
Uw Victoza pen is ontworpen voor gebruik met NovoFine of NovoTwist injectienaalden voor eenmalig gebruik met een lengte tot 8 mm en tot 32G dun.



Voorbereiding van uw Victoza pen




A. Haal de pendop van de pen.
B. Verwijder het afdekplaatje van een nieuwe naald voor eenmalig gebruik. Schroef de naald recht en stevig op uw pen.
C. Haal de buitenste naaldkap eraf en bewaar deze voor later gebruik.
D. Verwijder het binnenste naalddopje en gooi het weg. Gebruik altijd voor elke injectie een nieuwe naald om besmetting te voorkomen.

Zorg ervoor dat u de naald niet buigt of beschadigt Plaats het binnenste naalddopje nooit terug op de naald om de kans op ongewenst prikken te beperken.


De toevoer controleren
Controleer voor elke injectie met een nieuwe pen altijd op de volgende manier de toevoer.



E. Draai aan de instelknop totdat de aanwijspijl op de controlestreep staat.
F. Houd de pen met de naald omhoog. Tik een paar keer zachtjes met uw vinger tegen de patroon. Hierdoor verzamelen eventuele luchtbelletjes zich boven in de patroon.
G. Houd de naald omhoog en druk op de drukknop totdat de aanwijspijl op 0 mg staat. Herhaal stap E tot G totdat er een druppel liraglutide aan de naaldtip verschijnt. Als er na zes keer geen druppel is verschenen, vervangt u de naald en herhaalt u stap E tot G maximaal zes keer. Als u nog steeds geen druppel liraglutide ziet, is de pen defect en moet u een nieuwe pen gebruiken.

Als u de pen op een hard oppervlak heeft laten vallen of vermoedt dat er iets mis is met de pen, plaats dan altijd een nieuwe naald voor eenmalig gebruik op de pen en controleer de toevoer voordat u injecteert.


Instellen van de dosis
Controleer altijd of de aanwijspijl op 0 mg staat.Deze vind je achteraan de pen.

H. Draai aan de instelknop totdat de aanwijspijl op de gewenste dosis staat (0,6 mg, 1,2 mg of 1,8 mg).
Als u per ongeluk een verkeerde dosis heeft ingesteld, draait u gewoon de instelknop vooruit of achteruit totdat de aanwijspijl de gewenste dosis aangeeft. Let er bij het terugdraaien van de instelknop op dat u niet op de drukknop drukt, omdat er dan liraglutide uit de pen kan komen.
Als de instelknop stopt voordat de aanwijspijl de gewenste dosis aangeeft, is er onvoldoende liraglutide over voor een volledige dosis. U kunt dan:

Uw dosis over twee injecties verdelen:
Draai de instelknop in een van de richtingen totdat de aanwijspijl op 0,6 mg of 1,2 mg staat. Injecteer de dosis. Bereid een nieuwe pen voor injectie voor en injecteer het resterende aantal mg om uw volledige dosis te bereiken.

De volledige dosis injecteren met een nieuwe pen:
Als de instelknop stopt voordat de aanwijspijl 0,6 mg aangeeft, bereidt u een nieuwe pen voor en injecteert u de volledige dosis met de nieuwe pen.

De instelknop klikt als u eraan draait. Gebruik deze klikjes niet voor het instellen van de hoeveelheid te injecteren liraglutide. Gebruik de schaalverdeling van de patroon niet om de hoeveelheid toe te dienen liraglutide af te meten. De schaalverdeling is niet nauwkeurig genoeg. Probeer geen andere doses dan 0,6 mg, 1,2 mg of 1,8 mg in te stellen. U krijgt alleen een correcte dosis als de aanwijspijl precies een van de getallen op het afleesvenster aangeeft.


Injecteren
Steek de naald in uw huid. Injecteer zoals uw arts of verpleegkundige het u heeft getoond. Volg vervolgens de instructies hieronder:



I. Druk op de drukknop om te injecteren totdat de aanwijspijl op 0 mg staat. Let er bij het injecteren op dat u het afleesvenster niet aanraakt met uw vingers en dat u de instelknop niet in zijwaartse richting drukt. Hierdoor kan de injectie blokkeren. Houd de drukknop ingedrukt en houd de naald nog ten minste zes seconden onder de huid. Zo bent u er zeker van dat de volledige dosis is geïnjecteerd.
J. Haal de naald uit de huid.
Er kan daarna een druppel liraglutide aan de punt van de naald verschijnen.
Dit is normaal en heeft geen invloed op de dosis die u zojuist heeft toegediend.
K. Schuif de punt van de naald in de buitenste naaldkap zonder de buitenste naaldkap aan te raken.
L. Als de naald volledig bedekt is, duwt u voorzichtig de buitenste naaldkap helemaal op de naald. Schroef vervolgens de naald los. Gooi de naald voorzichtig weg en plaats de pendop terug. Als de pen leeg is, gooit u deze op de juiste manier weg zonder de naald. Gelieve de pen en naald weg te gooien volgens de lokale voorschriften.

Verwijder de naald na elke injectie en bewaar de Victoza pen zonder naald. Dit voorkomt besmetting of infectie of lekken van liraglutide. Tevens garandeert dit dat de dosering nauwkeurig is. Zorgverleners moeten zeer voorzichtig zijn bij het omgaan met gebruikte naalden om te voorkomen dat ze zich aan de naalden prikken.

Verzorging van uw Victoza pen
De Victoza pen is nauwkeurig en veilig in het gebruik. U moet de pen echter wel goed verzorgen:

• Probeer uw pen niet te repareren of uit elkaar te halen.
• Houd uw pen uit de buurt van stof, vuil en vloeistoffen.
• Maak uw pen schoon met een doekje dat is bevochtigd met een mild schoonmaakmiddel. Was of smeer de pen niet en laat deze niet weken, omdat de pen dan beschadigd kan raken.

Belangrijke informatie

• Deel uw Victoza pen niet met iemand anders.
• Bewaar de Victoza pen buiten het bereik van anderen, met name kinderen.