Brandwonden

Brandwonden

Snel handelen bij brandwonden is essentieel. Onmiddellijke verkoeling remt de verbranding en kan zo de schade beperken.

Specifieke vragen?
Wat zijn brandwonden?

Als je je ergens aan brandt, ontstaat op die plek een brandwonde.

Er zijn verschillende soorten brandwonden:

  • Een eerstegraads brandwonde is een rode, droge, pijnlijke plek (++). Het lijkt op zonnebrand. Er zijn geen blaren en de huid is droog.
  • Bij een tweedegraads brandwonde wordt onderscheid gemaakt tussen:
    • oppervlakkige tweedegraads brandwonde: is rood-roze en pijnlijk (+++); de plek is vochtig en er is blaarvorming, al dan niet open.
    • diepe tweedegraads brandwonde: is matrood met bleke of witte gebieden en pijnlijk (+). De bovenste laag van de huid is verdwenen.
  • Een derdegraads brandwonde is geelwit, perkament, beige, of bruin en doet geen pijn, terwijl het juist een ernstige verbranding is.
    De brandwonde is zo diep dat de zenuwuiteinden in de huid vernietigd zijn. Daardoor voel je geen pijn meer.
  • Als de huid nog erger verbrandt, ontstaan er zwarte plekken. Dit heet verkoling.

Waardoor komt het?
Brandwonden kunnen ontstaan door contact met heet water of vet: een tas hete koffie die je omstoot, badwater dat te heet is of spetterende bakboter. Je kunt je ook verbranden door een vlam of een hete ovenschaal aan te raken of door elektriciteit.
Je keel en longen kunnen verbranden door het inademen van stoom of hete lucht.
Ook de (hoogte)zon kan voor verbranding zorgen.
Een verbranding geeft meestal schrik en pijn. De ernst van een brandwonde is niet alleen afhankelijk van de diepte van de verbranding. Ook de omvang van de wonde telt mee.
Verbranding van een groot deel van het lichaam, zoals de hele rug of een been, kan gevaarlijk zijn. Uit grote brandwonden loopt veel vocht, waardoor het risico bestaat op uitdroging van het lichaam. Infecties kunnen een brandwonde ernstiger maken. Als er veel huid verbrand is, kunnen bacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken.Eerste- en tweedegraads brandwonden genezen bijna altijd zonder littekens. Diepere brandwonden kunnen wel littekens geven. Door deze littekens kan de huid vergroeien. Soms kan daardoor het bewegen van een gewricht moeilijk worden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: