Oordoppen motorrijden

Oordoppen motorrijden

Niets is zo ontspannend als een rit op de motor, al kan het geluid van de wind en weg hinderlijk zijn. Gelukkig zijn er speciale oordoppen voor op de motor die deze geluiden dempen, zonder belangrijke geluiden weg te nemen. Ook kun je gesprekken via de intercom nog steeds horen.

Specifieke vragen?
Wat is gehoorverlies?

Het oor bestaat uit 3 delen. Als eerste onderscheiden we het zichtbare buitenoor, dieper naar binnen bevinden we ons in het middenoor, om zo uit te komen in het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en 3 geleidingsbeentjes. In het binnenoor treffen we het slakkenhuis en de gehoorzenuw aan, die signalen doorgeeft naar de hersenschors. We nemen nu het geluid waar en geven er betekenis aan.

Geluid bestaat uit trillingen en het oor is het orgaan dat ze opvangt. Het trommelvlies vibreert en geeft de trillingen verder door via de gehoorbeentjes naar het binnenoor. Het slakkenhuis bevat een zeer gevoelige vloeistof en trilhaartjes die de trillingen opvangen. Daarna wordt het omgezet naar een elektrisch signaal en van de gehoorzenuw en naar de hersenen gestuurd. Wanneer de trilhaartjes beschadigen, worden ze niet hersteld. Haarcellen die kapot zijn, worden niet vervangen. Dit is dus een onomkeerbaar proces en gehoorverlies treedt op.

De mate van beschadiging van de trilhaartjes geeft aanleiding tot onderscheiding van 4 Soorten gehoorverlies

  • Mild gehoorverlies: zachte geluiden zijn moeilijk hoorbaar en in een luide omgeving zijn gesprekken moeilijk te verstaan.
  • Matig gehoorverlies: zachte en matig luide geluiden horen is lastig. Gesprekken verstaan wordt heel moeilijk als er achtergrondgeluid aanwezig is.
  • Ernstig gehoorverlies: je gesprekspartner moet heel luid praten en groepsgesprekken vragen een grote inspanning.
  • Zeer ernstig gehoorverlies: je hoort enkel nog heel luide geluiden. Zelfs met grote inspanningen is communicatie niet meer mogelijk.

Uit cijfers blijkt dat maar liefst 1 op 10 Belgen last heeft van gehoorverlies. Het gaat dus over meer dan 1 miljoen mensen, waarvan slechts 1/3 de pensioengerechtigde leeftijd heeft. Vaak gebeurt het zo geleidelijk aan dat men er aanvankelijk geen erg in heeft. 65% geeft aan dat gesprekken voeren meer moeite kost wanneer er achtergrondgeluid is. De oorzaak ligt in de hersenen, ze moeten constant werken om de gemiste geluiden te compenseren. Dit kan ertoe leiden dat men zich terugtrekt uit sociale gelegenheden. Slechthorendheid is een groeiend probleem omdat er steeds meer geluid is. Er wordt uren geluisterd naar muziek door oortjes of een koptelefoon, in stedelijke omgevingen is er constant geluid/lawaai, we werken in lawaaiierige omgevingen en we gebruiken veel te weinig hoorbescherming.

Lees meer

Lees minder

Oordoppen motorrijden0 Producten

De oordoppen zijn geschikt voor alle gehoorgangen. Ze geven geen hinder tijdens het dragen van de helm. Ze bieden een universele, discrete gehoorbescherming en zijn herbruikbaar. Het geluid wordt tijdens het rijden herleid tot een aanvaardbaar niveau zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Omgevingsgeluiden zijn nog steeds waarneembaar, net zoals gesprekken via de intercom.

Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: