Gezond ondanks de hitte

Hete dagen en langere periodes van hitte kunnen een aanslag op je gezondheid zijn. Iedereen kan afzien van de hitte, maar zeker als je gezondheid kwetsbaar is door bepaalde factoren is het tijdens deze hete periodes extra opletten geblazen in functie van je welzijn. Risicofactoren zijn algemene ouderdom of net erg jong zijn (kinderen), het hebben van een chronische ziekte zoals diabetes, overgewicht hebben, hart- en vaatproblemen hebben, veel alcohol drinken ... Je neemt best sowieso beschermende maatregelen tijdens periodes van hitte. In ernstige gevallen kan oververhitting leiden tot een zonneslag of erger, een hitteslag (hitteberoerte). Dat laatste kan dodelijk zijn. Het is dus werkelijk heel belangrijk om je lichaam extra te beschermen tijdens hete periodes. Dit geldt voor iedereen, ook voor mensen die geen gezondheidsproblemen hebben.

  • Voldoende water drinken is de basis van alles. Drink regelmatig water doorheen de dag en niet pas wanneer je echt dorst hebt.  
  • Vermijd alcohol en andere uitdrogende dranken zoals energiedrankjes en koffie. Deze kunnen je vochtbalans volledig verstoren tijdens de sowieso al uitputtende periode.  
  • Bespreek met je huisarts of mogelijke medicatie(doseringen) aangepast moeten en kunnen worden tijdens hete periodes, aangezien bepaalde geneesmiddelen vochtafdrijvend werken.  
  • Pas je sportroutine aan naar een lagere intensiteit.
  • Blijf zoveel mogelijk binnenshuis & zoek regelmatig verkoeling op (douches, bad, zwembaden, voetbaden)
  • Als je naar buiten gaat: BESCHERM JE TEGEN DE ZON. Zonnebrand en beschermende kledij zijn werkelijk een must. Beschermende kledij zijn hoeden, petten, lichte sjaals, zonnebrillen, en lichte, niet spannende kledingstukken die je huid bedekken.  
  • Ga zeker niet zonnebaden.
  • Vermijd het om overdag belastende fysieke inspanningen in de buitenlucht te doen. "Belastend" is relatief hier en voor iedere persoon anders. Ga de inspanning vooral niet bewust op zoeken tijdens hete dagen.
  • Als je inspanningen in de buitenlucht niet kan vermijden, is het belangrijk om op de zout-en-suikerhuishouding van je bloed te letten, om zo hittekrampen en hitte-uitputting zo goed mogelijk tegen te gaan. Door te zweten verlies je immers niet alleen vocht, maar ook zout en andere mineralen. Vraag raad aan je apotheker en je arts over wat hier het meest geschikt voor jou is om te drinken! Water is belangrijk, maar alleen grote hoeveelheden water drinken (zonder iets anders) kan je lichaam in dit geval ontregelen (qua elektrolytenbalans, zoutgehalte, etc.). Een lichte zoutoplossing (bijv. halve theelepel zout op 2L water oplossen) kan een optie zijn, maar opnieuw: alleen een arts en/of een apotheker die jouw complete medische situatie kennen, kunnen hier definitief advies op geven. 


De kracht van de hitte kan schade berokkenen voor je het goed en wel door hebt. Neem deze maatregelen ter harte & onderschat het gevaar niet. Als je vermoedens hebt van een hitte-uitputting of een hitteberoerte (uitputting, vermoeidheid, bewustzijnsverlies, etc.) bel je best onmiddellijk de hulpdiensten. Houd zeker een extra oogje in het zeil voor ouderen, kinderen en mensen met een algemeen zwakkere gezondheid. Contacteer gerust onze apotheek voor verder advies!