Folcodine-hoestsiroop uit de rekken

6/10/2022: Folcodine-hoestsiroop uit de rekken
Gevaar voor ernstige allergische reactie
Nieuwscategorieën: Home, Hoest , Droge hoest

Onderzoek heeft vastgesteld dat geneesmiddelen op basis van folcodine uiterst ernstige allergische reacties kunnen uitlokken. Het betreft hoestsiroop tegen de droge hoest, die in België zonder voorschrift beschikbaar is onder de merknaam Pholco-Méréprine. De verkoop wordt stopgezet en patiënten worden gevraagd hun eventueel actieve behandeling stop te zetten.

De allergische reactie in kwestie kan tot uiting komen wanneer de persoon die folcodine-houdende medicatie nam onder narcose gebracht wordt. Het onderzoek toont ook aan dat het gevaar schuilt in de lange termijn van een mogelijke allergie: tot één jaar na inname van de medicatie kan de allergische reactie zich manifesteren tijdens een algemene verdoving (anesthesie). Dat is uitzonderlijk lang. Het komt zelden voor dat mensen zó lang op voorhand weten dat ze onder narcose geopereerd zullen worden – om over spoedingrepen nog maar te zwijgen. De verkoop van deze hoestsiroop wordt dus gestopt.

Er bestaan gelukkig verschillende alternatieven voor folcodine-houdende hoestsiroop, die gebruikt kunnen worden voor het behandelen van droge hoest. Deze kunnen hier geraadpleegd worden. Je kan en mag ook steeds contact opnemen met de apotheek voor raad en duiding.