Overgewicht

Populaire productcategorieSuikerbalans
Overgewicht

Overgewicht is een toenemend probleem, er is zelfs sprake van een epidemie. Ongeveer de helft van de volwassenen in België heeft een BMI hoger dan 25 kg/m². Kies voor een gezonde levensstijl die hanteerbaar is op lange termijn. Crashdiëten zijn zinloos en leiden tot een jojo-effect.

Specifieke vragen?
Wat is overgewicht?

In de volksmond worden de termen overgewicht en obesitas door elkaar gebruikt. Toch hebben ze niet dezelfde betekenis. Overgewicht (BMI > 25kg/m²) betekent dat iemand meer weegt  dan gezond is voor zijn of haar lengte.  Het risico op gezondheidsproblemen is hoger dan bij iemand met een gezond gewicht. Obesitas (BMI >30kg/m²) is ernstig overgewicht en wordt beschouwd als een chronische ziekte die gepaard gaat met hoge gezondheidsrisico’s. 

Bereken je overgewicht

Als je ouder bent dan 20 kan je de berekening van de Quetelet Index gebruiken, ook wel Body Mass Index genoemd. Deze methode is een globale indicatie of je een gezond gewicht hebt. Deel je lichaamsgewicht door je lengte (meters) in het kwadraat. Stel je bent 1.80 m lang en weegt 75 kilo, dan bereken je als volgt:

BMI = Gewicht  / (lengte x lengte)

Voorbeeld: Stel je bent 1.80 m lang en weegt 75 kilo

BMI= 75 kg  / (1,8m  x  1,8m) = 23

Quetelet Index:

14 tot 17 = Ondergewicht: kans op lichamelijke klachten 
18 tot 24 = Gezond gewicht
25 tot 29 = Te zwaar
30 tot 45 = Ernstig overgewicht: levert risico's op voor je gezondheid   

Het aantal obese personen is de afgelopen 20 jaar flink gestegen. Men spreekt zelfs over een epidemie. Ongeveer de helft van de volwassenen in België heeft een BMI hoger dan 25 kg/m².  Binnen deze groep heeft veertien procent een BMI hoger dan 30 kg/m².  Ook kinderen en jongeren zijn te zwaar. Ongeveer 18 procent van de Belgen tussen twee en zeventien jaar heeft overgewicht. Onze ‘westerse’ levenswijze speelt hierin een belangrijke rol. Er is een overaanbod aan gesuikerde frisdranken, tussendoortjes en fastfood.

Om af te vallen is het noodzakelijk de eetgewoonten aan te passen en vooral voldoende te bewegen. Een simpele wet is: minder calorieën binnen krijgen dan het lichaam nodig heeft. Dus om het teveel aan vetweefsel te verminderen is het belangrijk om minder te eten. Door het lichaam alles te geven wat het nodig heeft, is afvallen langer vol te houden. Daarom is een gezond dieet dat een beperkte hoeveelheid calorieën levert een goede keuze. 

Raadpleeg onze oplossing obesitas voor meer informatie over het bepalen van overgewicht, de oorzaken, de gezondheidsrisico’s en mogelijke behandelingen.  

Jojo-effect

Als eenmaal het streefgewicht is bereikt, dan blijft het de kunst om op gewicht te blijven. Een bekend probleem na het afvallen is dat de kilo’s er weer snel bijkomen zodra het oude eetpatroon wordt opgepakt (jojo-effect). Dit kan worden voorkomen door anders te blijven eten en te bewegen. Bij beweging maakt vet plaats voor spieren en spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel. Zo blijft het lichaam meer energie gebruiken. 

Lees meer

Lees minder

Eetlustremmers3 Producten

Heb je altijd honger en ken je geen verzadigingsgevoel? Eetlustremmers helpen je om je porties te controleren.

FAT TARGET 180 CAPS (voedingssupplement)
FAT TARGET 180 CAPS (voedingssupplement)
FAT TARGET 180 CAPS (voedingssupplement) 49,95 € Reserveer
KLIXX 90 TABL (voedingssupplement)
KLIXX 90 TABL (voedingssupplement)
KLIXX 90 TABL (voedingssupplement) 19,95 € Reserveer
XLS MED. EETLUSTREMMER 60 caps (medisch hulpmiddel)
XLS MED. EETLUSTREMMER 60 caps (medisch hulpmiddel)
XLS MED. EETLUSTREMMER 60 caps (medisch hulpmiddel) 45,99 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Tekort geneesmiddel Ozempic